Angera

Angera

De Italiaanse stad Angera is gelegen in de provincie Varese (Lombardije). Het ligt aan de zuidoostelijke oever van het Lago Maggiore, gelegen in een prachtige baai. Angera werd gewaardeerd om zijn benijdenswaardige positie, de controle van de handel in het gebied ten zuiden van het Lago Maggiore. Angera is opgedeeld in de volgende gebieden: Bárzola Bruschera, Capronno, La Rocca, San Quirico, Isolino Partegora, Fornetto, Cascinetta.

Wijnproductie

Tot eind 1870 werd het landschap van de stad Angera, langs de zuidelijke oever van het Lago Maggiore, gekenmerkt door de aanwezigheid van wijngaarden en daaruit voortgebrachte kwaliteitswijnen. De productie in de wijngaarden in de vesting van Rocca Angera zijn een duidelijk getuigenis die de geschiedenis bevestigt van deze wijnbouwtraditie.

Bezienswaardigheden

In het centrum van Angera bevindt zich de uit de vijftiende eeuw stammende kerk van Santa Maria Assunta. Het is gedecoreerd met achttiende-eeuwse fresco's. Haar door bomen overdekte wandelpad langs het meer is de ontmoetingsplaats van de bewoners van Angera en de plaats voor belangrijke gebeurtenissen met betrekking tot het leven in de stad, zoals de markt op de donderdagochtend of gebeurtenissen in verband met de viering van het heiligdom in eind juni. Aan de oever van het meer werd in 1657 begonnen met de bouw van het heiligdom van de Madonna della Riva. Maar het werd nooit voltooid wegens gebrek aan fondsen en andere problemen tijdens de bouw. Het heiligdom bleef in een onvoltooide staat, zoals nog blijkt uit haar uiterlijke verschijning.

In 1753 werd een kleine klok op de achterkant gebouwd. In 1943 werd de gevel herbouwd in een moderne stijl, ontworpen door Rino Ferrini. Het Archeologisch Museum is gevestigd in een gebouw dat dateert uit de vijftiende eeuw, en herbergt veel van de belangrijke vondsten uit de Romeinse tijd. Een andere interessante plek is de Oase van Bruschera. Een beschermd natuur gebied waar je kunt genieten van de typische flora en fauna van het Lago Maggiore.

Geschiedenis

In de pre-Romeinse tijd was er een nederzetting van een lokale stam van Vico Sebuini een naam van Keltische oorsprong.

Na de Romeinse overheersing werd een aanzienlijk uitgebreide militaire post gevestigd op de rotsachtige uitloper, het ging vooraf aan de bouw van de belangrijkste toren van het kasteel. De eerste naam van deze plaats die bekend is was "Stazzona", waarschijnlijk om de controle op de handel langs het meer aan te geven. In de Middeleeuwen veranderde het in "Anglería", de etymologie is onzeker, maar waarschijnlijk betekend het "grind", die in overvloed aanwezig zijn in de alluviale bodem op deze locatie. In 1300 bevonden op het grondgebied van Angera 20 religieuze gebouwen. Angera is vooral bekend vanwege het enorme kasteel Rocca di Angera. Een klif dat over de hele omgeving uitkijkt.

De oudste vermelding van het gebouw dateert uit 1066. La Rocca di Angera is open voor het publiek tijdens het grootste deel van het jaar en heeft een indrukwekkende collectie van antieke poppen. Het spectaculaire uitzicht op het grootste deel van de middeleeuwse ruimtes zijn mooi gerenoveerde.

Al in de Romeinse tijd bevond op de plaats van de Rocca Angera een versterkte structuur. Later werd het eigendom van de aartsbisschoppen van Milaan. In de dertiende eeuw werd het bouwwerk doorgegeven aan de Visconti familie die het ombouwden tot een majestueuze vesting, die de hele omgeving met achterland domineert. In 1449 werd het aangekocht door de familie Borromeo, en nu nog altijd zijn zij de eigenaren van het kasteel. Sinds april 1954, bij decreet van de president van de Republiek, is de officiële naam Angera stad.