Arona

Arona Lago Maggiore

Arona is een gemeente in de Italiaanse regio Piemonte, in de provincie Novara. De stad is gelegen aan de westelijke oever en in het uiterste zuiden van het Lago Maggiore. Archeologische vondsten hebben aangetoond dat op deze plek 3500 jaar geleden een dorp in het meer op palen stond. Na de val van het Napoleontische keizerrijk is Arona overgedragen aan het bestuur van Savoy. Volgens sommige bronnen heeft Arona stadsrechten gekregen in 1744 door de regering van Savoye onder Carlo Emanuele III. Andere documenten spreken dit tegen en zeggen dat Arona stadsrechten kreeg in 1838 onder Carlo Alberto. In 1439 heeft Filippo Maria Visconti, Arona aan Vitaliano Borromeo geschonken. Dit leengoed bleef in de familie tot de achttiende eeuw. Het huidige Arona is ontstaan rond de elfde eeuw.

Arona – San Carlone

De stad is bekend om een bronzen standbeeld van 24 meter hoog. Het beeld is gelegen op een heuvel met een hoogte van 193 meter, op enkele kilometers ten noorden van het stadscentrum. Het standbeeld is bekend als het Colosso van Arona. Het stelt San Carlone Borromeo voor die de mensen toespreekt. Dit standbeeld is in 1697 opgericht ter ere van San Carlo Borromeo (1538-1584): en heeft een totale hoogte van 35 meter inclusief sokkel. In dit kolossale standbeeld bevindt zich een wenteltrap die u naar de top van het beeld brengt en uitzicht biedt over de stad. Op de tp van de Rocca d'Arona zijn de overblijfselen te vinden van het fort Borromeo. Het is de geboorteplaats San Carlo Borromeo. Dit fort werd in 1801 door Napoleon verwoest. Arona La Rocca was één van de grootste Italiaanse kastelen. Arona is in het bezit van twee kerken. Een is van de heilige martelaren San Graziano Collegiale en de ander is een Romaanse kerk van Santa Maria di Loreto. Vanaf het plein Piazza del Popolo heeft u een prachtig uitzicht op het kasteel van Rocca di Angera, dat aan de overkant van het meer ligt.

Economie

De ontwikkeling van de stad en het land beleefde economische vooruitgang door de bouw van de eerste spoorlijn in 1855. Deze nieuwe verbinding van Arona naar Novara zorgde voor aansluiting van het Lago Maggiore met de rest van Italië en met Centraal-Europa. De uitbreiding van de commerciële sector stimuleerde de economie van de stad. De van oorsprong traditionele markt gaat terug tot 1173, en is tegenwoordig een bloeiende toeristische industrie.