Isola Bella

Isola Bella

Isola Bella is één van de Borromeo eilanden gelegen in het prachtige Lago Maggiore. Het ligt in het zuiden van de Golf van Verbania en binnen de regio Piemonte. Aan de rand van regio Lombardia, en met uitzicht op de stad Stresa.

Dit kleine stukje land behoort tot de zogenaamde Borromese eilanden archipel, samen met de eilanden Isola Madre (moeder eiland) en Isola dei Pescatori (eiland van de vissers).

Geschiedenis

Voordat de graaf Carlo Borromeo dit eiland kocht was het een kaal stuk land. In 1630 gaf de graaf opdracht aan de Milanese architect Giovanni Angelo Crivelli om het paleis met tuin te bouwen, op de plaats wat op dat moment niet meer was dan een kale rots die bewoond werd door vissers.

Het eiland werd genoemd naar zijn vrouw "Isabella" D'Adda, later zou de naam afgekort worden tot "Bella". Isola Bella werd een eiland met terrasvormige tuinen, grotten, fonteinen, beelden en witte pauwen. Samen met het Palazzo Borromeo werd alles ontworpen in de barokke stijl van de zestiende eeuw. De luxe ingerichte kamers met meubels zijn bewaard gebleven, en een prachtige collectie waardevolle Vlaamse wandtapijten.

Het paleis is een reeks van kamers met meubilair van de afgelopen eeuwen en die samengebracht zijn door Mussolini en Napoleon.

Op de eerste verdieping is de grote balzaal die wordt gebruikt voor de ontvangst en representatie. Dan vinden we de Hal met de Kolommen in neoklassieke stijl, de Raad van Bestuur van de muziek ontleent zijn naam aan de tentoongestelde waardevolle muziekinstrumenten en de Raad van Bestuur van de medailles, dat vasthoudt aan medailles van verguld hout vertegenwoordigt de meest belangrijke gebeurtenis in het leven van de H. Carolus Borromeus. Op deze verdieping vinden we een Galerij van Wandtapijten.

Een collectie waardevolle Vlaamse wandtapijten ontworpen en gemaakt tijdens de zestiende eeuw. Het gewelfde plafond van deze kamer is versierd met roze ramen van goud op een witte achtergrond.

Heel bijzonder en waardevol zijn de kunstmatige grotten, die zijn te bereiken via een wenteltrap uit de achttiende eeuw, gemarkeerd met marine motieven.

Tuin

Dit paleis heeft ook een prachtige tuin, waar u van kunt genieten en die in 2007 is uitgeroepen en beschouwd wordt als het "mooiste park in Italië." Deze tuin park bestaat uit tien overlappende terrassen, (het bereikt een hoogte van bijna 40 meter), en lijkt op een stap-piramide. De terassen zijn ingericht met verschillende fonteinen, beelden en waterpartijen die bieden een interessant contrast van groen-blauw. Isola Bella heeft een rijke geschiedenis, in het bijzonder in relatie tot denBorromeo familie en later het verblijf van Napoleon, en alles over waarin het zich onderscheidt van andere historische bezienswaardigheden. Dit eiland is gedurende een aantal maanden per jaar toegankelijk voor publiek.

Het eiland heeft vele veranderingen ondergaan al sinds het midden van de zeventiende eeuw. De creatie in de vorm van een denkbeeldig schip, dan zou de stad de boeg zijn en de tuin het dek op het achterschip, dan is het vormen van een opmerkelijk plaatje van een boot eenvoudig. Het is een perfecte plek om een dagje te dwalen en ver weg te zijn van de dagelijkse beslommeringen. U kunt het bereiken met een boot van het Lago Maggiore Navigation via Stesa of via Baveno. De gevel wordt gevormd door een portiek met vier bogen. De toren aan de linkerzijde, met uitzicht op het meer, draagt een klok die dateert uit 1300. Het belfort is open met een lancet venster. In de veranda zijn goed bewaard gebleven resten van fresco’s toegeschreven aan een van de zonen van Bernardino Luini. De huidige kerk is opgebouwd uit 5 beuken. In vier beuken zijn voorstellingen van heiligdommen die overeenkomen met voorstellingen op andere plaatsen. In de vijfde beuk is een voorstelling gewijd aan het heiligdom van de Heilige Besozzi.