Lago Maggiore

Interessante plaatsen rondom de Lago Maggiore

De glooiende omgeving en uitgebreide natuurgebieden biedt alle ruimte voor wandelen, klimmen en mountainbiken. Golf liefhebbers hebben keus uit een aantal prachtig gelegen golfbanen.

Ook mooie steden als Milaan, Varese en Lugano liggen op korte afstanden en zijn makkelijk bereikbaar per trein of auto. Andere nabij gelegen grootte en interessante meren zijn Lago d'Orta en Lago di Como.

Verbania

Verbania is de grootste plaats aan de Lago Maggiore met een prachtig centrum. Het is ook de belangrijkste oversteekplaats waar je met de auto op de veerpont kunt oversteken naar Laveno. Villa Taranto is een bekende villa met botanische tuin in Verbania en met zo'n 20.000 planten van over de hele wereld een belangrijke botanische tuin. Het huis Casa Della Resistenza exposeert beelden over het verzet in de Tweede Wereld oorlog. Het is open voor het publiek van maandag tot vrijdag 15:00-18:30 en zondag 14,30-18,00. Toegang is gratis. Verbania heeft een prachtige rijkelijk met kunstwerken versierde boulevard. Verbania heeft een klein historisch centrum met gezellige kleine smalle straatjes waar je verschillende leuke winkeltjes, leuke cafés en restaurants tegenkomt.

Stresa

Stresa is gelegen op een bevoorrechte locatie, deze middeleeuwse stad was een centraal punt waarin personages van de Italiaanse adel in de negentiende eeuw zich vestigden. De aanwezigheid vandaag de dag van koningen en beroemde persoonlijkheden uit de wereld van cultuur en politiek getuigt hiervan. De beste hotels en villa's en de Art Nouveau herenhuizen is een genot voor bezoekers. De mooie stad Stresa ligt aan de westelijke oever van het Lago Maggiore met uitzicht op de drie Borromeïsche eilanden, Isola Bella, Isola Madre en Isola dei Pescatori. Velen gebruiken Stresa als verzamelpunt voor de overtocht via de navigatiedienst naar de eilanden.

Arona

Na de val van het Napoleontische keizerrijk is Arona overgedragen aan het bestuur van Savoy. Volgens sommige bronnen heeft Arona stadsrechten gekregen in 1744 door de regering van Savoye onder Carlo Emanuele III. Andere documentatie spreken dit tegen en zeggen dat Arona stadsrechten kreeg in 1838 onder Carlo Alberto. De stad is bekend om een bronzen standbeeld van 24 meter hoog. Het beeld is gelegen op een heuvel met een hoogte van 193 meter, op enkele kilometers ten noorden van het stadscentrum. Het standbeeld is bekend als het Colosso van Arona. Het stelt San Carlone Borromeo voor die de mensen toespreekt.

Leggiuno

De Hermitage van Santa Caterina del Sasso is een klooster gelegen in de gemeente Leggiuno, in de provincie Varese.

Het ligt op een rotsachtige richel aan de oostelijke oever van het Lago Maggiore. De bouw van het klooster dateert uit de veertiende eeuw, hoewel de meest recente schilderijen aangebracht zijn in de negentiende eeuw.

Het complex bestaat uit drie gebouwen: de zuidelijke klooster, het klooster en de kerk. In 1914 werd het uitgeroepen tot nationaal monument.

Volgens de overlevering werd het klooster gesticht door de zalige Alberto Besozzi van Arolo. Een voormalig koopman en woekeraar, die gered werd na een schipbreuk, en als dank een gelofte deed aan Heilige Catherine en vervolgens de rest van zijn leven in gebed in een grot leefde in de buurt van de Hermitage.

Laveno

In Laveno vindt u een van de grootste havens voor de plezierjachten van het Lago Maggiore.

Het is ook de grootste plaats die ligt aan de oever van het Lombardische deel van de Lago Maggiore. Het hele jaar door kunt u met de veerdienst inclusief auto, het meer oversteken naar Verbania Intra. De overtocht vertrekt meerdere malen per uur. Een absolute aanrader is een bezoekje aan de Monte Sasso del Ferro. In een kwartiertje brengt de kabelbaan je tot een hoogte van 1062 meter met een spectaculaire uitzichtpunt waarbij een blik op het Lago Maggiore, de Alpen en bij helder weer zelfs Milaan te zien is.

Ook het Middeleeuwse fort Forte Castello is een bezoekje waard.

Rocca di Angera - Lago Maggiore

Angera

Angera is vooral bekend vanwege het enorme kasteel Rocca di Angera. Een klif dat over de hele omgeving uitkijkt.

De oudste vermelding van het gebouw dateert uit 1066. La Rocca di Angera is open voor het publiek tijdens het grootste deel van het jaar en heeft een indrukwekkende collectie van antieke poppen.

Het spectaculaire uitzicht op het grootste deel van de middeleeuwse ruimtes zijn mooi gerenoveerde.

Al in de Romeinse tijd bevond op de plaats van de Rocca Angera een versterkte structuur. Later werd het eigendom van de aartsbisschoppen van Milaan. In de dertiende eeuw werd het bouwwerk doorgegeven aan de Visconti familie die het ombouwden tot een majestueuze vesting, die de hele omgeving met achterland domineert. In 1449 werd het aangekocht door de familie Borromeo, en nu nog altijd zijn zij de eigenaren van het kasteel.

Ascona

Ascona staat bekend om haar weelderige plantengroei. Zo zijn er in en rondom de plaats veel agaven, camelia’s, mimosabomen, sinaasappelbomen en palmen te vinden.

Vlak bij de plaats Ascona ligt in het Lago Maggiore de eilandengroep Isole di Brissago. Ascona heeft een klein strand genaamd het Lido di Ascona.

Jaarlijks wordt in juni/juli het muziekfestival New Orleans Jazz Festival Ascona georganiseerd. De oudste archeologische vondsten dateren uit het Neolithicum en de bronstijd.

Ascona kreeg in 1428 rechten door Filippo Maria Visconti, en op 5 april 1513 werden de rechten vernieuwd door de vereniging van de Zwitserse Confederatie nadat zij bezit namen van de Locarno.

Locarno

Locarno is de noordelijkste plaats aan de Lago Maggiore en tegelijk de meest zuidelijke plaats van Zwitserland.

Het ligt vlakbij Ascona en de Gotthardroute. De stad in kenmerkende oker en geel geschilderde huizen en omringt door Zuid-Europese planten, zoals palm- of citroenbomen, geven deze stad haar bijzondere charme.

Het de warmste en zonnigste plaats van Zwitserland. Locarno is meer dan honderd jaar een populaire toeristische bestemming.

De stad wordt opgesierd door een uit de twaalfde eeuw stammende Castello Visconteo.