Laveno

Laveno Mombello

In de baai van Laveno vindt u een van de grootste havens voor de plezierjachten van het Lago Maggiore. Het is ook de grootste stad die ligt aan de oever van het Lombardische deel van de Lago Maggiore. Het hele jaar door kunt u met de veerpont inclusief auto, het meer oversteken naar Verbania Intra. De overtocht vertrekt meerdere malen per uur.

Toerisme

Met betrekking tot het toerisme is Laveno de belangrijkste stad aan de Lombardische oevers van het Lago Maggiore.

Ligging

Het centrum van de stad bevindt zich in een grote natuurlijke baai met uitzicht op Verbania-Intra, aan de andere kant van het meer.

In het uiterste noorden en zuiden van de baai bevinden zich twee forten. Op de heuvel in het noorden is de grote Garibaldi, omgeven door een park. In het oosten, net boven het dorp is de prachtige berg Sasso del Ferro.

Met behulp van een kabelbaan die u naar de top van de berg brengt, tot op een hoogte van 1062 meter, biedt een panorama uitzicht op het meer, de Alpen en op heldere dagen kunt u zelfs de stad Milaan zien.

Laveno bezit twee spoorlijnen. De één is de lijn van Ferrovie Nord Milano. Die leidt u door Varese naar Milaan. Laveno is het eindstation van deze route Milano-Laveno.

Fort

Laveno heeft ook een fort genaamd Forte Castle.

Dat dateert uit de middeleeuwen en werd gerestaureerd door de Oostenrijkers in 1800. Door de ligging op de berg heeft dit fort een uitstekend overzicht over de hele stad. Zo was de controle over Laveno mogelijk. Het fort is opgebouwd uit twee lagen. De lange muren in de vorm van een kruis zijn goed bewaard gebleven. U kunt de uitkijktoren beklimmen.

Het fort fungeerde lange tijd als de centrale post van het afweersysteem van Oostenrijkse bezetters. Het werd gebouwd in drie fases. Ten eerste, de buitenste muren zijn van middeleeuwse oorsprong (het zogenaamde beleg) nog zonder het binnenwerk.

Oostenrijk (1850-1858), Ten tweede: de toren (1889). Dit ter herdenking van de Slag om de jagers van de Alpen van Garibaldi (30-31/5/1859) Ten derde: De thuisbasis van een Ossuarium. Het heeft een prachtige panoramische ligging en vindt zijn bedding in een openbaar park.

Bezienswaardigheden

Op de Via Roma is de parochiekerk van San Felipe en Santiago die zijn oorsprong vindt in de dertiende eeuw en gewijzigd werd in barokke stijl in de 1700.

Maar het heeft haar kostbare Biroldi orgel behouden. Niet ver van deze plek vinden we het huidige stadhuis. Het is gelegen in de majestueuze Villa De Angeli Frua en werd gebouwd in het midden van de jaren 1700 door Lavenienses Tinelli.

De stad dankt haar naam aan deze persoon. Het stadshuis is omgeven door een park vol bomen en biedt een prachtig uitzicht over het meer. Ook de bibliotheek is hier in onder gebracht, en verzorgt tekstvoordrachten in de tuin of in dezelfde ruimte van de bibliotheek.

In de zomermaanden wordt de tuin gebruikt voor openlucht vertoningen van speelfilms.

Ferrari dag Laveno Mombello