Leggiuno

Santa Caterina del Sasso

De Hermitage van Santa Caterina del Sasso is een klooster gelegen in de gemeente Leggiuno, in de provincie Varese. Het ligt op een rotsachtige richel aan de oostelijke oever van het Lago Maggiore.

Het kan alleen te voet worden bereikt. Afdalen via een lange stenen trap vanaf de nabijgelegen parkeerplaats. In 2010 werd het ook voorzien van een lift die in de rots is uitgehouwen, zodat de Hermitage gemakkelijker voor iedereen te bereiken is. De bouw van het klooster dateert uit de veertiende eeuw, hoewel de meest recente schilderijen aangebracht zijn in de negentiende eeuw. Het complex bestaat uit drie gebouwen: de zuidelijke klooster, het klooster en de kerk. In 1914 werd het uitgeroepen tot nationaal monument. De Hermitage van Santa Caterina is ook te zien, ook al wordt het niet bij naam genoemd, in de film The Bishop’s kamer uit 1977 geregisseerd door Dino Risi en ook in het drama uit 1989 “De verloofden Nocita Heiland”. In dit geval is de locatie gekozen voor de ‘betovering’ van de plaats, maar de gebouwen en de geschiedenis Manzoni hebben geen relatie met de thema van de film.

Het verhaal

Volgens de overlevering werd het klooster gesticht door de zalige Alberto Besozzi van Arolo.

Een voormalig koopman en woekeraar, die gered werd na een schipbreuk, en als dank een gelofte deed aan Heilige Catherine en vervolgens de rest van zijn leven in gebed in een grot leefde in de buurt van de Hermitage.

Het lichaam van de heilige wordt nog altijd in de kerk bewaard. In 1670 is de Hermitage aan het karmelietenklooster in Mantua gegeven, maar werd echter in 1770 onderdrukt. In 1970 werd het klooster aangekocht door de provincie Varese, waarna het onder hun toezicht uitgebreid werd gerenoveerd.

Hermitage

De gevel wordt gevormd door een portiek met vier bogen. De toren aan de linkerzijde, met uitzicht op het meer, draagt een klok die dateert uit 1300. Het belfort is open met een lancet venster. In de veranda zijn goed bewaard gebleven resten van fresco’s toegeschreven aan een van de zonen van Bernardino Luini. De huidige kerk is opgebouwd uit 5 beuken. In vier beuken zijn voorstellingen van heiligdommen die overeenkomen met voorstellingen op andere plaatsen. In de vijfde beuk is een voorstelling gewijd aan het heiligdom van de Heilige Besozzi.