Luino

Luino

Luino is een stad op enkele kilometers van de Zwitserse grens. Het ligt tussen de 193 en 630 meter boven de zeespiegel en op ongeveer 23 km van de stad Varese. Luino stad ligt aan de oostelijke oever van het Lago Maggiore. Het is de grootste stad aan de Lombardische kant van het meer. De stad ligt aan de riviermonding van rivier Tresa.

Door deze rivier staat Lago Maggiore in verbinding met Lago di Lugano, en stroomt het water afkomstig van de bergen rondom Lago di Lugano in het Lago Maggiore

Napoleon

Luino is een typische badplaats van de Middellandse Zee. De indrukwekkende rijen bomen rond de oude stad geven de stad iets speciaals. Deze bomen zijn gepland in de dagen van Napoleon.

Het Romeinse dorp Luino wordt voor het eerst genoemd in officiële middeleeuwse documenten en gaat terug tot 1169 onder de naam Luvino en behield deze naam tot 1889. Tijdens de Middeleeuwen werd Luino betwist tussen de machtigste families in Milaan en Como, maar werd bezet in 1512 door Zwitserland.

Later in 1515 werd de stad heroverd door Filippo Maria Visconti. In 1541 was het Karel V van Spanje die zich het recht toe-eigende op de markt. In 1848 waren het de patriotten van Piemonte die hier landde om de mensen te beschermen tegen buitenlandse bezetting en vochten zo tegen de Oostenrijkers. In de tweede helft van de negentiende eeuw verspreid langs de levendige Luinese kust bracht de industrialisatie ernstige schade aan het meer. Het opslaan van afvalstoffen is alleen een begrip in de in de moderne tijd, maar in die dagen dacht men er niet aan.

De harmonieuze architectuur van de oude stad is bewaard gebleven en bood uitzicht op het meer. Buiten dit alles heeft het stadje ook een kleine vissershaven. Ook nu nog heeft Luino verschillende industriële activiteiten. Een van de belangrijkste industrieën is de productie van textiel. Het toerisme is een andere belangrijke bron van inkomsten, vooral tijdens het zomerseizoen. En niet te vergeten de wekelijkse markt op woensdag, trekt veel bezoekers.

Bezienswaardigheden

De grootste bezienswaardigheden zijn: de kerk van San Pietro, vooral de Romaanse klokkentoren (elfde eeuw), toont al haar schoonheid. De kerk van San Giuseppe waarvan het orgel uit de achttiende eeuw is net gerestaureerd en bezit een opmerkelijk altaar met waardevolle stukken.